در سال های اخیر با گسترش آپارتمان نشینی امکان خشک کردن میوه ها به روش سنتی وجود ندارد. بسیاری افراد برای تهیه میوه خشک بهداشتی و سالم با هزینه کم از دستگاه میوه خشک کن استفاده می کنند که با مزایایی چون صرفه جویی در وقت و هزینه همراه است. طرز استفاده از میوه خشک کن پارس خزر یا دیگر برندها بسیار راحت است و به آسانی می توانید یاد بگیرید.
نحوه استفاده از میوه خشک کن
با اینکه طرز استفاده تمام دستگاه های میوه خشک کن کاملا به هم شبیه نیست و تنظیمات متفاوتی دارند، ولی مراحل آماده سازی و خشک کردن میوه ها یکسان است. به طور کلی برای خشک کردن میوه با این دستگاه باید مراحل زیر را انجام دهید:
ضدعفونی کردن میوه ها و شستن آن ها
برای خشک کردن میوه بهتر است از میوه های کاملا رسیده و سالم استفاده کنید. نخست میوه ها را با آب سرد بشویید. اگر میوه ها دارای خرابی یا لکه هستند آنها را جدا کنید و در صورتی که قرار است میوه های هسته دار خشک شود، هسته آنها را خارج کنید.
خشک کردن و رطوبت گیری میوه
در مرحله دوم باید میوه ها را خشک کنید و رطوبت آنها را کاملا بگیرید. برای این کار میوه های شسته شده را روی یک دستمال نخی تمیز بچینید تا رطوبت آنها کاملا گرفته و خشک شوند.
پوست گرفتن میوه
پس از خشک شدن میوه نوبت به پوست گرفتن آن می رسد. البته این مرحله اجباری نیست و به ذائقه شما بستگی دارد. اگر در مواقع عادی میوه هایی مانند سیب، گلابی، هلو و… را با پوست میل می کنید، نیازی به پوست گرفتن میوه ها نیست. در غیر این صورت پوست آنها را جدا کنید. برای پوست گرفتن میوه هایی مانند هلو، شلیل، آلو و زردآلو کافی است با نوک چاقو در قسمت بالای آن یک ضربدر ایجاد کنید. سپس میوه ها را حدود سی ثانیه داخل ظرف پر از آب جوش بریزید. پس از آن میوه ها را از ظرف آب جوش بیرون آورید و داخل یک ظرف پر از آب یخ بریزید. با این کار پوست میوه ها به راحتی جدا می شود.
اسلایس کردن میوه
در این مرحله باید میوه را به قطعات نازکی برش بزنید. برای خشک شدن میوه در دستگاه میوه خشک کن ضخامت اسلایس ها باید 0.5 تا 1 سانتیمتر باشد. البته میوه های کوچک و نرم مانند توت یا انجیر نیازی به برش ندارند. میوه های کوچک مثل آلو یا زرد آلو را فقط از وسط نصف و هسته آن را جدا کنید. نیازی به جدا کردن هسته میوه هایی مانند زغال اخته یا آلبالو نیست. فقط پیش از قرار دادن در دستگاه یک سوراخ روی سطح آنها با خلال دندان ایجاد کنید. هر چه برش میوه کوچک تر و نازک تر باشد، آب آن زودتر گرفته می شود. برای اینکه همه میوه های هم نوع هم زمان و یکسان خشک شوند آنها را به یک اندازه برش دهید.
رومال کردن میوه با آبلیمو
در این مرحله برای جلوگیری از قهوه ای شدن میوه ها، پس از اسلایس کردن بلافاصله روی سطح آن را با آبلیمو رومال بزنید. همچنین برای راحتی کار می توانید روی سطح آن آبلیمو اسپری کنید. این کار اغلب برای میوههایی مانند سیب، گلابی و موز انجام می شود تا ظاهر میوه پس از خشک شدن جذاب و براق باشد. در صورتی که ظاهر میوه برایتان اهمیت ندارد، نیازی به انجام این مرحله نیست.
چیدن اسلایس های میوه در سینی میوه خشک کن
در مرحله بعد نوبت به استفاده از دستگاه می رسد. در این مرحله میوه های اسلایس شده را با نظم روی سینی دستگاه بچینید. اگر لبه میوه ها با هم برخورد کند مشکلی نیست ولی نباید میوه ها را روی هم به صورت دو یا چند لایه بچینید. همچنین میوه های مختلف را با هم روی یک سینی نچینید؛ زیرا مدت زمان خشک شدن آنها با هم متفاوت است.
تنظیم زمان و دمای دستگاه میوه خشک کن
تنظیم زمان و دمای دستگاه میوه خشک از دستگاهی به دستگاه دیگر متفاوت است و سازندگان دماهای متفاوتی را برای خشک شدن میوه در نظر گرفته اند. برای مثال زمان خشک شدن میوه در دستگاه میوه خشک کن پارس خزر از دستگاه سایا متفاوت است. برای تنظیم دما و مدت زمان دستگاه دفترچه راهنمای میوه خشک کن را با دقت مطالعه کنید. به طور کلی بهترین دما برای خشک شدن میوه ها ۱۲۵ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت است. خشک کردن میوه با دمای ۱۲۵ درجه فارنهایت مدت زمان زیادی طول می کشد. اگر دمای ۱۴۰ درجه فارنهایت را انتخاب کنید میوه ها سریع تر خشک می شوند. خشک کردن میوه ها حدود ۶ تا ۳۰ ساعت طول می کشد.
بررسی کردن میزان خشک شدن میوه ها
اگر نخستین بار است که از دستگاه میوه خشک کن استفاده می کنید هر دو ساعت یکبار میزان خشک شدن میوه ها را بررسی کنید. برخی میوه ها مانند گیلاس و موز مدت زمان کوتاه تری خشک می شوند که با چک کردن مداوم آنها را به موقع از دستگاه خارج می کنید.
بیرون آوردن میوه های خشک شده از دستگاه
در این مرحلهی طرز استفاده از میوه خشک کن باید میوه های خشک شده را از دستگاه بیرون بیاورید. پس از خارج کردن میوه ها آنها را در محیط آشپزخانه قرار دهید تا در دمای محیط سرد شوند. با این کار میوه ها حالت تردی می گیرند و خوردن آنها بسیار لذت بخش است.
بسته بندی کردن میوه های خشک
بسته بندی درست میوه های خشک شده نقش زیادی در طعم و بافت آن دارد؛ پس باید آن را با دقت و اصولی انجام دهید. اگر میوه های خشک شده زیاد هستند و قرار است آنها را برای چندین ماه نگهداری کنید، باید در محفظه های کاملا کیپ و بدون هوا در محیط خشک و خنک نگهداری شوند. بهتر است نخست این میوه ها را به مدت یک هفته در کیسه های زیپ دار یا ظروف شیشه ای درب دار نگهداری کنید. فقط باید هر روز یک مرتبه بسته را آرام تکان دهید.
در صورتی که میوه های بسته بندی شده درون کیسه یا شیشه نرم شده اند، باید مجددا درون دستگاه قرار گیرند. در صورتی که پس از یک هفته میوه ها نرم نشده و خشک و ترد مانده اند پس برای خوردن و ذخیره سازی بلند مدت مشکلی ندارند. اگر درون کیسه پلاستیکی آنها را نگهداری می کنید، برای اطمینان از خوب بسته شدن کیسه پلاستیکی از دستگاه وکیوم استفاده کنید. همینطور میتوانید میوه های خشک شده را برای مدت زمان طولانی در فریزر بگذارید.
جمع بندی
طرز استفاده از میوه خشک کن از برندی به برند دیگر متفاوت است؛ زیرا هر دستگاه خصوصیات خود را دارد و از فناوری های مختلفی برای خشک شدن میوه استفاده می کند. با این حال بسیاری از مراحل خشک شدن میوه درون این دستگاه ها با هم مشترک است فقط مدت زمان، دما و سایر تنظیمات با هم فرق دارند. با مطالعه دفترچه راهنما و چندین بار استفاده از دستگاه دما و زمان مطلوب خشک شدن میوه ها را به دست می آورید. برای خرید میوه خشک کن می توانید سرای بلور مشهد را انتخاب کنید و این محصول را با گارانتی معتبر درب منزل تحویل بگیرید.